Новини

Плевен и Долна Митрополия с ВиК проект за 100 милиона лева

Публикуван на Четвъртък, 15 Декември 2011

Община Плевен и Община Долна Митрополия ще кандидатстват със съвместен проект „Воден цикъл“ на стойност  100 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда". Това обяви кметът доц. Димитър Стойков на редовния си брифинг, в понеделник.

Проектът включва реконструкция на главен колектор и пречиствателна станция и ремонт на мрежата на ВиК - Долна Митрополия, ВиК - Тръстеник, и ВиК – с. Ясен. Оперативна програма „Околна среда” дава възможност за финансиране на общински проекти за ВиК по две отворени схеми за Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000  жители, и между 2 000 -10 000 жители.

За да се избегнат ограниченията за брой жители Община Плевен избира печелившата стратегия заедно със съседите и ВиК дружество – Плевен, да направи партньорски проект с надобщински обхват, при водещата роля на  Плевен.

С този проект се решава кардинално въпроса с реконструкцията на завършения Воден цикъл на двете общини, подчерта кметът Стойков.

До момента ремонтите на ВиК системата са били частични, а водопреносната мрежа в по-голямата си част е на повече от 50 години. Загубите на питейна вода надхвърлят 50%. Това прави и ремонтните дейности крайно наложителни.

Проектът предвижда споделено съфинансиране от страна на двете общини между 3 до 5% от стойността му.

Най-късно до края на януари 2012 г. трябва да са готови детайлите по проекта, а той трябва да се осъществи през следващите две години.

Copyright 2013 Община Плевен - Плевен и Долна Митрополия с ВиК проект за 100 милиона лева
slots games - slots-games.org