Новини

Плевен в поклон пред подвига на героите

Публикуван на Четвъртък, 15 Декември 2011

10.12-praznik

С панихида и военен ритуал пред параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец“ започна честването на Деня на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение.

Церемонията по повод 134-ата годишнина от Плевенската епопея уважиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, народните представители от 15 многомандатен избирателен район, посланиците на Румъния, Беларус, Молдова,  Финландия и Полша, представители на посолството на Русия и на генералното консулство в Русе и на посолството на Украйна у нас , областният управител Иван Новкиришки и заместниците му, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, представители на бизнеса, културата, образованието и признателни граждани.

„Събрали сме се, за да почетем подвига на хилядите войни от България, Русия, Румъния, Украйна, Беларус, Молдова, Финландия, Полша, Прибалтика и Задкавказието, загинали за Освобождението на Плевен“, обърна се към събралите се кметът Димитър Стойков.

„Поклон пред тези, които отдадоха живота си, за да бъдем свободни, да се наричаме българи и да живеем в България“, каза още в словото си плевенският градоначалник.

„10 декември, вълнува не само с трагедията от загубата на хилядите млади войни, дали живота си, за да я има България.

Тя е и символ на новото, на идеята, че Плевен и България могат да тръгнат по път, различен от обречеността на подтисничеството и неправдата.


Тази вяра ни е нужна и сега.
Вярата в едно по-добро бъдеще е изправяла младите войни под дъжда от куршуми втори и трети път докато се чуе победния вик „Плевен падна“.

Предизвикателствата на днешния ден изискват от нас по примера на предците ни да обединим сили и да се борим, но вече не с оръжие, а с труд и упоритост, за да превърнем Плевен в символ на подвига им.

Вярвам в духа на плевенчани.

Вярвам, че сме готови да вървим по един нов път. Път на достойнство и свобода. Път, чийто първи стъпки бяха положени пред 134 години“, обърна се към плевенчани кметът Стойков.

Поздравление за празника бе поднесено и от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Тържествата за 10 декември  продължиха с историческа възстановка на връщането на сабята на Осман паша в къщата-музей „Цар Освободител Александър ­II“ и концерт на Плевенската филхармония.


Copyright 2013 Община Плевен - Плевен в поклон пред подвига на героите
slots games - slots-games.org