Новини

Отново проверяват детските градини – за броя малчугани в група и за режима на работа през лятото

Публикуван на Понеделник, 20 Юни 2016
detska gradina   Община Плевен започва от 21 юни поредни проверки в детските градини. Този път обект ще са режимът на работа на детските заведения през летния период, както и приетите в градината и отделно записаните във всяка група деца. Това става след поредица от сигнали и жалби, подадени от родители до кмета на Община Плевен Георг Спартански. В част от сигналите се казва, че при норматив 26 деца в група, в отделни случаи най-вече в градините в централната градска част, са записвани и над 30. „Това влошава качеството на учебно-възпитателния процес, няма как в помещенията и при съществуващата база в една група да спят, да се хранят и обгрижват толкова много деца. Изисканата от директорите справка за подадените заявления, записаните деца и свободните места сочи, че бройката в градините е достатъчна като цяло. Проблемът идва от родителите, които заради близостта с работните си места предпочитат градините в центъра. Те не са по-правоимащи от останалите плевенчани, за да се ползват с привилегии, затова не е задължително децата им да посещават градина в центъра на Плевен”, коментира г-н Спартански.
   Той съобщи и че в Община Плевен са постъпили сигнали, жалби и запитвания от родители, относно затваряне на детските заведения през месеците юли и август. В тази връзка кметът е изпратил писмо до директорите на целодневните и обединените детски заведения, в което напомня, че са длъжни да осигурят достъп на всяко дете до детското заведение, съгласно нормативната уредба. „Няма юридическо основание от родителите да се изискват служебни бележки, които да удостоверяват, че през летните месеци ползват или не ползват годишен отпуск и този факт да се използва като мотив и предпоставка детето да посещава или не посещава детска градина. Община Плевен по никакъв начин не е поставяла подобни изисквания и всяко твърдение в тази посока ще считам за уронване на престижа на институцията. Организацията за използване на отпуските на персонала, както и осигуряването на равен достъп на всяко дете до детското заведение е задължение на директора и се осъществява целогодишно”, гласи писмото.
Copyright 2013 Община Плевен - Отново проверяват детските градини – за броя малчугани в група и за режима на работа през лятото
slots games - slots-games.org