Новини

Клаус Йоханис се поклони пред паметта на румънските воини освободители

Публикуван на Четвъртък, 16 Юни 2016
10   Президентът на Румъния Н. Пр. г-н Клаус Йоханис беше днес на посещение в Плевен, Гривица и Пордим в рамките на двудневната си официална визита в България, за да отдаде почит на загиналите в Плевен и региона за Освобождението на страната ни свои сънародници. Високият гост и придружаващата го делегация бяха посрещнати от кмета Георг Спартански, областния управител Ралица Добрева и председателя на Общинския съвет Мартин Митев с военен ритуал.
Н. Пр. Клаус Йоханис поднесе венец пред паметната плоча на загиналите румънски воини на фасадата на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Нелуцо Опря - официален представител на Румънската православна църква в България, отслужи панихида в памет на загиналите герои.
8   Президентът на Румъния положи цветя в знак на признателност и в криптата на Мавзолея, след което се подписа в Почетната книга на Община Плевен в Актовата зала на местната администрация. „За мен като Президент на Румъния е голяма чест да съм гост на град Плевен. Плевен е символ на героизма на румънските воини и българските доброволци, които през лятото и есента на 1877 година се сражаваха храбро в битките при Гривица, Опанец, Пордим и други населени места в съдбовен момент за Освобождението на България от османско господство. Много румънски воини и офицери са дали живота си в тези боеве. Тяхното име и героизъм остават безсмъртни в историческите страници на традиционно приятелските отношения между румънския и българския народи. Благодаря на град Плевен и на дирекция „Военноисторически музеи” за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава”, написа в книгата г-н Йоханис.

2  3  4
   В Актовата зала г-н Георг Спартански връчи на госта Почетния плакет на кмета на Община Плевен. Н. Пр. Клаус Йоханис заяви, че за него е особена чест да гостува в Плевен и заедно с домакините да почетат паметта на загиналите за свободата на България румънски воини. Румънският президент изрази задоволство, че тясното сътрудничество между двете държави продължава и че посланието в рамките на посещението му в България е кратко и ясно – да си сътрудничим.
7   Гостуването на Н. Пр. Клаус Йоханис продължи с посещение в двора на къща-музей „Цар Освободител Александър II”, където той поднесе венци пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер.
Почетена беше паметта и на падналите в битката край Гривица с поднасяне на венци пред Монумента на загиналите румънски воини. В мавзолея беше отслужена панихида, след което гостите поднесоха цветя и в криптата му. Още за кръвопролитните боеве Н. Пр. Клаус Йоханис научи в музея в Гривица. Кметът на Община Плевен Георг Спартански подари на госта реликви от бойното поле, където са се водили битките. „Не сме забравили подвига на румънските воини и сме благодарни за тяхната саможертва в името на нашата свобода. Ще славим вечно героите!”, каза г-н Спартански.
   По-късно Н. Пр. Клаус Йоханис и официалната румънска делегация посетиха и град Пордим. В двора на къща музей „Негово кралско Величество Карол I” поднесоха цветя пред бюст паметниците на румънските герои майор Георге Шонцу и редник Йон Григоре Алукъй.

5  6  11
Copyright 2013 Община Плевен - Клаус Йоханис се поклони пред паметта на румънските воини освободители
slots games - slots-games.org