Новини

Паметникът на Данаил Попов беше открит с шествие и водосвет

Публикуван на Четвъртък, 05 Май 2016

pametnik 1Паметник на най-близкия съратник на Васил Левски - Данаил Попов, беше открит тържествено в Плевен днес. Основни двигатели на идеята за поставянето на мемориала са Сдружение „Васил Левски” и Общински комитет „Васил Левски” – Плевен, необходимите средства бяха набрани с дарителска кампания. Шествие, предвождано от Общинския духов оркестър, тръгна от паметника на Васил Левски, продължи през централната пешеходна зона до паметната плоча на мястото, където е основан първият в страната революционен комитет, и стигна до новия паметник, до бившето кино „Освобождение”.

Водосвет беше отслужен от свещеници от храм „Св. Параскева”. Д-р Галя Цветкова, председател на Сдружение „Васил Левски” и зам.-председател на Общински комитет „Васил Левски”, благодари за реализирането на идеята на Община Плевен, на общинските съветници, на Областна администрация, както и на множеството дарители, включили се с парични средства, безвъзмезден труд или изпълнение на дейности. Д-р Цветкова припомни, че само за около 8 месеца са събрани близо 14 000 лв. След проведен от сдружението конкурс беше избран предложеният от арх. Иво Петров и скулптора Красимир Рангелов проект за паметник.

   Монументът беше открит от кмета Георг Спартански, от д-р Цветкова и почетния председател на сдружението Васил Копчев.

   „За мен е голяма чест да присъствам тук – не като кмет на Плевен, а като обикновен гражданин. Моят личен принос към откриването на този паметник е съвсем минимален, не съм участвал и в  организацията. Нещата тук са се случили изключително с гражданската инициатива на плевенчани. Това е и моята идея по време на краткото време, в което аз ще кметувам – гражданите да вземат инициативата в свои ръце, да се почувстват субекти на този град, те да решават, да имат потребност да увековечават паметта на плевенските герои за поколенията. Защото народ, който не пази и не помни своето минало и не го почита, няма бъдеще”, се обърна към хората г-н Спартански.

   Учениците от НУ „Отец Паисий” – Плевен, са изявили желание да се грижат  за паметника на Данаил Попов и за пространството около него.

 

pametnik 2 pametnik 5pametnik 3pametnik 4

Copyright 2013 Община Плевен - Паметникът на Данаил Попов беше открит с шествие и водосвет
slots games - slots-games.org