Новини

Проектът за водния цикъл е основен приоритет на Община Плевен

Публикуван на Сряда, 06 Юни 2012

IMG 0209

Община Плевен мобилизира целия си наличен ресурс с подготовката на проекта за водния цикъл, апликационната форма и количествено-стойностната сметка на който трябва да бъдат внесени в Министерството на околната среда и водите до 30 юни тази година. Това съобщи на редовния си брифинг с  медиите в понеделник кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Проектът за водния цикъл бе обсъден на работна среща тази събота с г-н Томислав Дончев – Министър по управление на средствата от ЕС, г-н Реналдо Мандметс от Генералната дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия, и г-жа Ивелина Василева - Заместник-министър на околната среда и водите, каза проф. Стойков.  Това е най-големия проект към този момент, по който се работи в страната. Общата му стойност е 160 млн. лв. с ДДС и ще се реализира от две общини - Плевен и Долна Митрополия, добави кметът.


Г-н Мандметс   пожела да провери на място изпълнението  на велоалеята, където отбеляза липсата на озеленяване, както и нуждата от предпазен парапет към река Тученишка, който би предотвратил нежелани инциденти. По думите на представителя на Европейската комисия толкова хубави велоалеи  в страната има само в Плевен и Габрово, коментира кметът на Плевен.

Проверяващите  посетиха и инспектираха и улица „Гренадерска“, където изпълнението  получи одобрение  с малка забележка относно леко изразени неравности  в асфалтирането на кръстовищата.


Министър Дончев и г-н Реналдо Мандметс  одобриха и Областния информационен център и бяха единодушни  в оценката си както за мястото, където е разположен, така и за компетентността на екипа, работещ в него, сподели проф. д-р Стойков.
Друг посетен обект бе детската площадка при бл. 92 в жк „Сторгозия“, от изпълнението на който проверяващите са останали изключително удовлетворени.

Кметът на Община Плевен сподели, че очаква на едно от следващите заседания на Министерския съвет да се обсъди преместването на Агенцията по лозата и виното в Плевен. Мотивите са, че в региона има над 40 хил. дка лозя, както и винарски изби с извоюван авторитет на висококачествената си продукция. Не на последно място в подкрепа на административната дислокация проф. Стойков изтъкна и намиращия се в Плевен Лозаро-винарски институт, който разполага с научни кадри, богата експериментална база и нужния сграден фонд. В плюс е и наличието на Професионална гимназия по лозарство и винарство.

„Смятам, че е обективно Агенцията по лозата и виното да бъде в Плевен“, заяви кметът и допълни, че е почти сигурно това да се случи.

Според проф. Стойков с позицията си в центъра на Северна България и като бъдещ икономически и културен център за Северозападна България Плевен може да има не една, а няколко държавни институции. Като такива той посочи освен Агенцията по лозата и виното и  агенциите по медицински одит, по топлоенергийна ефективност и  по ядрено регулиране.

Copyright 2013 Община Плевен - Проектът за водния цикъл е основен приоритет на Община Плевен
slots games - slots-games.org