Новини

Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко посети Плевен

Публикуван на Понеделник, 28 Май 2012

28.05.2012-1-1Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация  Н. Пр. Валентина Матвиенко посетиха Плевен на 24 май.

Валентина Матвиенко и Цецка Цачева  бяха  посрещнати от кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и областния управител Иван Новкиришки.

Високите гости поднесоха венци пред мавзолея „Свети Георги Победоносец“ на фона на  химните на Руската федерация и Република България, изпълнени от Представителния гвардейски оркестър.

Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и водената от нея делегация посетиха  Панорама28.05.2012-2-2  „Плевенска епопея 1877 година" и поднесоха цветя пред паметника на ген. М. Д. Скобелев.

По-късно проф д-р Димитър Стойков, г-жа Цецка Цачева и Н. Пр. Валентина Матвиенко  приветстваха гражданите на Плевен на площад „Възраждане“.

Кметът на Община Плевен проф.д-р Димитър Стойков поздрави гостите с „добре дошли“ на плевенска земя и заяви, че  в  лицето на плевенските граждани имат приятели и съмишленици, а вратите на Плевен винаги ще са отворени за тях и техните сънародници.

Плевен е един от най-ярките символи на дружбата между българския и руския народ. Всяка педя тук  е история, жива памет и преклонение пред миналото. Аз съм горд, че нашите деца растат с тях и с великия урок по човеколюбие, който дадоха на света руските воини в името на свободата ни“, подчерта проф. Стойков.

"Това е нашият най-български, най-истински празник. България ще я има докато честваме 24 май и затова ви благодаря, че сте тук". С тези думи г-жа Цецка Цачева приветства плевенчани. "Обръщам се специално към всички учители, към всички читалищни дейци, дейци на културата, на музейното дело, защото това е вашият професионален празник, а без вас нашата младеж ще бъде обречена на бездуховност. Всички ние - централната и местната власт, отдаваме изключително много на възпитанието и обучението на младите хора. Нека на този ден да отдадем заслуженото на нашите учители, които са допринесли да бъдем това, което е всеки един от нас", каза още г-жа Цачева.

28.05.2012-3-3Валентина Матвиенко  благодари за предоставената възможност делегацията на Съвета на федерацията на Руския парламент да посети забележителен град като Плевен, който е исторически значим за всеки жител в Русия.

"Искам искрено да благодаря на председателя на Народното събрание на България Цецка Цачева, че покани делегацията ни в своя роден град. Това за мен е проява на висша форма на гостоприемство и смятам, че вие се гордеете с това, че тя ви представя на такъв висок пост в управлението на държавата“, обърна се към своите домакини и гражданите на Плевен Н. Пр.  Валентина Матвиенко.

Плевен е символ на руско-българската дружба, на руската бойна слава. 100 000 руски воини са участвали в боевете за освобождението на Плевен, а 37 000 са загинали за свободата. Ние знаем, че в Плевен и региона има 145 паметника, посветени на руските войници, и сме ви много благодарни, че съхранявате тези паметници. Благодарим ви за вашата историческа памет и че не забравяте нашата многовековна дружба", каза още тя.

След официалната част гостите се насладиха на празничния концерт със специалното участие  на Представителния гвардейски духов оркестър, който поднесе на присъстващите спектакъла "Искри". Програмата продължи с изпълнения на  ученици от НУИ "П.Пипков" и перкусионния ансамбъл "Акцент". 

Copyright 2013 Община Плевен - Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко посети Плевен
slots games - slots-games.org