Новини

Плевен и Кечкемет заявиха намерение за побратимяване

Публикуван на Вторник, 20 Март 2012

20.03-1IMG 2862

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков посрещна във вторник делегация от Кечкемет, водена от г-н Корнел Мак - заместник-кмет по културата в унгарския град.

Повод за визитата е изложбата на унгарски творци озаглавена„Огнена магия”, представена в Художествена галерия „Илия Бешков”.

В състава на делегацията участваха г-н Йордан Бочков – председател на Самоуправлението на българската народностна общност в Кечкемет, г-н Йожеф Хуска - зам.-председател на Самоуправлението на българската народностна общност в Кечкемет, г-н Янош Божо-младши, председател на Колекция „Божо”, г-жа Клара Лоранд – председател на Надзорния съвет към колекция „Божо” и г-н Тошо Дончев – директор на Унгарския културен институт.

„Представителите на културата са най- добрите емисари на всеки народ, най-лесно отварят врати и създават условия за едно успешно и ползотворно сътрудничество. Предстоят стъпки за побратимяване на нашите два града, които имат много общо помежду си като центрове на икономическо, културно и историческо  развитие” – каза кметът на Плевен проф. д-р. Димитър Стойков.

Той не скри искреното си удовлетворение от тази среща, протекла открито и с ясно изразено желание от двете страни за заздравяване връзките между  Плевен и Кечкемет. Кметът на Община Плевен използва възможността и отправи покана към гостите от Кечкемет, Унгария да ни гостуват за Празника на града - 15-и май.

20.03-2IMG 2862

Като изключително съдържателна и полезна, оцени срещата г-н  Корнел Мак

„Откритостта и любовта към културата свързват нашите два града”- добави той.

В Кечкемет има действащо Самоуправление на българската народностна общност, което оказва помощ и подкрепа в отношенията между България и Унгария, стана ясно на срещата. Чрез нея  в унгарския град се извършва културна дейност, която представя в цялата пълнота българската душевност и откритост.

„Българският и унгарският народи са приятелски открай време и пътувайки из „страната на планините”, видях, че хората, природата и цялата околност са изключително привлекателни” – допълни зам.-кметът на Кечкемет.

Господин Корнел Мак заяви готовност от страна на ръководството на Община Кечкемет да се предприемат стъпки за побратимяване с Плевен.

В тази връзка  заместник-кметът по културата в унгарския град отправи покана към Кмета на Плевен, да гостува и да се запознае с даденостите на град Кечкемет през месец юли  тази година.

 Кечкемет е един от най-развитите градове в Унгария, разказа г-н Мак. В него живеят около 180 000 души. Градът е разположен на 80 км. от Будапеща, между северната и южната граница на страната.

Културата е от изключително важно значение, като се започне от симфоничния оркестър, през сериозните театрални постановки и се стигне до музеите. Кечкемет взима активно участие и е домакин на редица фестивали. Сериозно внимание се обръща на просветата, която отговаря на съвременния дух, а що се отнася до икономиката, главен приоритет е производството на автомобили.

Идния четвъртък, официално ще бъде открит завод на „Мерцедес Бенц” с производителност от 150 000 автомобила годишно.

На всеки две години в Кечкемет се провежда фестивал „Чиперо“, който събира близо 2 000 деца от 36 страни. По този повод г-н  Корнел 


 
Мак връчи официална покана на Кмета проф. д-р. Димитър Стойков - 30 деца от Плевен да участват на младежкия събор тази година,

 

В почетната книга на Плевен г-н Корнел Мак написа:

„Уважаеми Господин Кмет,

Скъпи приятели от град Плевен,

„Културата е един мост, който винаги е означавал свързването между хората, така че никой да не е изолиран” - така казва мислителят.

Вярвам, че между Кечкемет и Плевен ще се създаде едно дълго и богато приятелство.“

Copyright 2013 Община Плевен - Плевен и Кечкемет заявиха намерение за побратимяване
slots games - slots-games.org