Новини

До 10 пъти по-евтино плаща Плевенска община за поддръжка пътища, сравнено с цените на Агенция „Пътна инфраструктура“

Публикуван на Четвъртък, 08 Март 2012

Във връзка с публикация в брой 56 от 7 март 2012 на в. „Сега“ със заглавие „Държавата плаща абсурдни цени за поддръжката на пътищата“ кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков обяви валидните на територията на общината стойности.

Това може да са цени на агенция „Пътна инфраструктура“ или Областно пътно управление, но не и на Плевенска община, категоричен е плевенският градоначалник. От публикацията не става ясно дали посочените цени се отнасят за агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление или община Плевен.

В цитираната статия в. „Сега“ посочва, че в Плевенско се плаща 5 пъти повече от Благоевград.

В тази връзка доц. Стойков посочи единичните цени на дейностите, предвидени в договорите на Община Плевен за зимно почистване, а именно: за почистване на 3 дка улици се плаща 64.80 лева, или около 640 лева за 3 км.

В материала е посочено, че за изкърпване на дупки до 4 см с асфалтова смес в Плевен се плащат 41.24 лева. Реалната цена, заплащана от Община Плевен, е 25.26 лева/кв.м. За изкърпване на дупки със студена смес при зимни условия са цитирани  383.94 лева/кв. м, при реална цена 208.18 лева по договор за текущ ремонт на уличната инфраструктура на територията на община Плевен с фирма „Инжстрой“. 

Разпоредено е тази зима да не се предприема изкърпване на дупки със студена смес, защото трае само няколко месеца, а струва повече от 10 пъти от попълването им с гореща асфалтова смес. Решението е взето и след анализ на метеорологичната прогноза, която сочи затопляне на времето от 15 март и осигуряване на възможност за топло асфалтиране за 25.26 лева/ кв.м, а не за 208.18 лева.

За ръчно косене на тревни площи се посочва цена от 675.48 лева/дка. По договор Община Плевен заплаща за тази дейност 66.87 лева/ дка. В тази цена е включено събиране, товарене и разтоварване на окосената трева. Разликата е близо 10 пъти.

Следващата посочена в материала цена е за засаждане на храсти – 350.76 лева. Това, което Община Плевен плаща, е 4.84 лева. С едногодишното поддържане - поливане и резитба на стойност 3 лева, цената е под 8 лева на храст.

За засаждане на широколистни дървета според цитираната от в. „Сега“ информация в Плевен се плаща 361.29 лева. Реално по договор Общината заплаща 39.25 лева.

За дезинсекция на дървета е посочено, че в Плевен това струва - 47.69 лева на дърво, при положение че Община Плевен плаща 0.06 лева/кв.м.И дори при площ от 10 кв. м на дърво цената става - 0.60 лева, а не 47.69 лева.

Общината не плаща за миене на пътни знаци. Тази дейност се извършва безплатно от фирма „Инжстрой“, с която има сключен договор за поддръжка.

Изнесените във в. „Сега“ цени са на Агенция „Пътна инфраструктура“, но по начина, по който са представени, се остава с впечатление, че това са цени, заплащани от Плевенска община. Разликите на места са повече от 100 пъти, категоричен е кметът Стойков. Той предостави на медиите копие от всички договори, включващи посочените дейности.

Във връзка със статията в Общината постъпиха серия запитвания от граждани, което накара кмета Стойков да огласи реалните данни в медиите. 

Copyright 2013 Община Плевен - До 10 пъти по-евтино плаща Плевенска община за поддръжка пътища, сравнено с цените на Агенция „Пътна инфраструктура“
slots games - slots-games.org