Новини

Общинска стратегия бори проблемите в културата

Публикуван на Вторник, 06 Март 2012

05.03.2012-brifingСъстоянието на културните институти в Плевен и средствата, които отделят държавата и Общината за тези дейности, представиха на редовния  брифинг в понеделник заместник-кметът по „Финанси и бюджет“ Алексей Зелов и заместник-кметът по „Обществен ред и сигурност, образование и култура“ в Община Плевен Стефан Петков.

Общо 3 440 хил. ще бъдат разпределени за дейности и мероприятия в областта на културата през 2012 г. Към тези средства са предвидени още 586 хил.лв., които са изцяло държавна субсидия, за развитие на дейността на читалищата на територията на Община Плевен.

Налице е увеличение на средствата за култура в сравнение с  2011 г. Културните институти, които получават средства от Общината, са Общинският духов оркестър, Общинският хор „Гена Димитрова“; Общинското радио „Плевен”, Плевенската филхармония, Регионалният исторически музей, Дирекция „Военноисторически музеи”,  Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев”, ХГ „Илия Бешков“, РБ „Христо Смирненски“ и ДКТ ‘‘Иван Радоев‘‘.

„Реализираните от тях собствени приходи за миналата година са символични и нищожни „, заяви заместник-кметът Зелов. В потвърждение на думите си той посочи за пример Общинския хор, който при бюджет 205 хил. лв. е  реализирал собствен приход от 100 лв.

Финансирането на културния календар през тази година остава в размер, равен на миналогодишния - 215 хил. лв. Предвидени са още 40 хил. лв. за оперни и оперетни спектакли.

Заместник-кметът Зелов адмирира обществената дискусия по въпросите на културата, стартирала в последните два месеца.

„Това е начинът да се изгради една дългосрочна стратегия за развитие на културата, в която средствата да се изразходват по-ефективно, а самите културни институти да търсят повече изяви с цел по-висока степен на полезност на самите тях  и плевенската общественост“, категоричен бе Алексей Зелов.

„До 10 дни предстои да бъде съставен Консултативен съвет по въпросите на културата“,  обяви заместник-кметът Стефан Петков. В състава му ще участват представители на културата, бизнеса и общинската администрация. „Задачата на консултативния орган е да изготви стратегия за развитие на културата на територията на общината за следващите 4 години“, допълни той.

„Средствата, отделяни за култура, не са никак малко, но трябва повече ефективност“, категоричен бе ресорният заместник-кмет.

Copyright 2013 Община Плевен - Общинска стратегия бори проблемите в културата
slots games - slots-games.org