Новини

Кметът Стойков предава преписката „Автобусни превози“ на прокуратурата

Публикуван на Вторник, 24 Януари 2012

  Докладът от проверката за действията на предходното ръководство на Община Плевен по казуса „Автобусни превози“ отива в прокуратурата. Това обяви на редовния си брифинг в понеделник кметът доц. д-р Димитър Стойков. Той изрази увереност, че компетентните органи ще излязат с ясно становище кой трябва да поеме отговорност за доведеното до фалит общинско дружество.

  Заради сигнали за нарушения още при встъпването си на поста доц. Стойков разпореди вътрешен одит. В резултат на анализа е установено, че има серия „грешки“ в продължилата 6 години агония на общинското дружество, завършила с обявяването му в несъстоятелност.

  Пътят надолу на печелившото до 2005 г. предприятие започва със сделката за купуване на лизинг на 19 нови автобуса за 1.6 милиона лева без ДДС. Причината е липсата на анализ за възможностите на дружеството да изплаща лизинговите вноски, коментира кметът Стойков. Проверката по случая е установила и, че поради неясни причини е пропусната възможността за безвъзмездно прехвърляне собствеността на Автогарата на Общината или за купуването й, на цена значително по-ниска от постигната на публичната продан, обявена от частен съдебен изпълнител.

  Серията пропуски и необясними бездействия от страна на предходното ръководство води до ситуация, в която Общината е на път да загуби позициите си на най-голям кредитор, което ще ограничи драстично възможностите й да си прибере вземанията от над  900 000 лева към „Автобусни превози“.

  Проверка по случая прави Агенцията за държавна финансова инспекция  предстои такава от Сметната палата, уточни кметът Стойков.

Copyright 2013 Община Плевен - Кметът Стойков предава преписката „Автобусни превози“ на прокуратурата
slots games - slots-games.org