Новини

2% намалява данъчната тежест за плевенчани

Публикуван на Сряда, 11 Януари 2012

Въпреки неизпълнението на приходите в бюджета за 2011 г. с около 3 милиона лева и предстоящи плащания на задължения за близо 6 милиона, от които 2 милиона лева по инвестиционния кредит и 4 милиона лева вътрешен заем от дейност „Чистота“ новото ръководство на Община Плевен спази обещанието да намали данъчната тежест за плевенчани.

„В ситуация, в която повечето общини в страната вдигнаха данъците, а тези които ги запазиха отчетоха това като успех ние намаляваме данъчната тежест за плевенчани с около 2%“, обяви на първия си брифинг за годината кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков. „Целта е да се подпомогнат най-слабите социални групи в общината и бизнеса“, допълни градоначалникът.

Такса битови отпадъци е намалена с 1 промил за юридически лица - от 6 на 5 промила, а за физически лица от 1,6 на 1,2 промила. С 0,4 промила е завишен данък недвижими имоти от 1,5 на 1,9 промила. "При положение, че горната граница на този данък е 4,5, видно е че данъкът и без това е много нисък - един от най - ниските в страната ", коментира кметът Стойков.

Целта е намаление на масово плащаните данъци, което да почувстват плевенските домакинства и бизнеса.

Лек ръст има на данъка на превозните средства - до 37 киловата - от 34 на 45 стотинки на киловат, което реално води до годишно увеличение от 2,04 лв., а за превозните средства от 37 до 55 киловата увеличението е от 40 на 55 стотинки за киловат или 4,12 лв. годишно. И след увеличението ставка на този данък остава под тази във Велико Търново и Стара Загора, уточни градоначалникът.

С 0.4% е увеличението на данък придобиване на имущество, което засяга значително по-малък брой граждани. Отчетено е и, че намаленият размер на патентния данък трябва да доведе до снижаване цените на посредническите услуги, което да компенсира увеличението.

Първите мерки за справяне с бюджетния дефицит от около 3 милиона лева са съкращаване на администрацията и разходите за административни услуги.

За пример кметът Стойков посочи разходите за мобилни телефони в Общината, за които е планирано намаление от 7 000 на 2 000 лева месечно.

Готви се актуализация на наемите на общински имоти и  преразглеждане дейността на някои неефективни звена на Общината, допълни кметът.

Copyright 2013 Община Плевен - 2% намалява данъчната тежест за плевенчани
slots games - slots-games.org