Търсене
Въведи дума:

Икономика, инвестиции Печат
kaufland_1.jpg
Визията, която Планът за развитие на Община Плевен 2007-2013 г. формулира, е: ”Утвърждаване на Община Плевен като икономически център на Северозападен район чрез реализиране наличния потенциал за бърз икономически растеж и превръщането й в притегателен център за национални и чужди инвестиции”.

За четвърта поредна година Община Плевен получи национален кредитен рейтинг: Дългосрочен bgAa3, краткосрочен bgP-1, с положителна перспектива. Одиторски екип на фирма Ес Джи Ес - София, потвърди сертификацията на системите за управление на качеството в Община Плевен по международния стандарт - ISO 9001-2008 и ISO 14001-2004.
metekno3.jpg
Икономиката в Община Плевен е широкоспектърна: Търговия, ремонт и техническо обслужване; Разпространение на електрическа и топлинна енергия; Транспорт, складиране и съобщения; Строителство.
Плевен сe утвърди като проспериращ град с водещи приоритети - търговия, услуги, туризъм  и  с добри традиции в развитието на  лозаро-винарската индустрия. 


Притежаващите 2 000 декара с френски посадъчен материал „Синхрон инвест и „Уърлд Уайнс” инвестираха в засаждане на нови лозови масиви. Предвижда се изграждане на винарска изба.

От 2007 г. в Плевен работи завод за пенополиуретанови сандвич панели. Инвестицията е на международната компания „Метекно”.

Стъкларският завdimitrov_1.jpgод „Рубин”АД - Плевен е сред водещите производители на амбалажно стъкло.
На територията на Община Плевен  работят успешно няколко американски машиностроителни предприятия, чиято продукция се реализира на световните пазари, включително в САЩ и Япония. Основните предприятия са: „Вапцаров”АД, „Илинден” ЕООД и „Алуком”АД.

Фирма „Сартен” е производител на леки метални опаковаки от най-високо качество. Консервният завод в гр. Плевен, известен като производител на търговската марка „Сторко”, е най-голямото работещо предприятие от този бранш в България. Мебелният бранш е представен от фирмите „Премиер ПЛ” и „Еpraktiker.jpgкомебел”. В областта на производството е изградена голямата  трикотажна фабрика „Неви фешън”. Плевенската шивашка компания „Димитров”ООД изгради фабрика за мъжка конфекция.

„УниПОС” ООД - с продажби в повече от 40 държави в света е създадена през 1995 година на базата на сградата и част от висококвалифицираните кадри на бившия Ядрен завод, „УниПОС” се специализира в производството на пожароизвестителни системи, и конкретно - компоненти за пожароизвестителна техника. Фирмата стартира с производство на серия собствени разработки, с които пробива не само на родния пазар, но и на необятните пазари в Русия и Украйна. Днес дружеството произвежда и предлага четвърто поколение изделиmr.bricolage.jpgя – пожароизвестителна техника и софтуер за тези системи, които са на много високо технологично ниво.

Модерна промишлена база на „Корус Билдинг Системс България” АД  бе открита в Плевен. Фирмата е основана  в началото на 2008 год. в Плевен и е част от  Корус Билдинг Системс – Великобритания, подразделение на световния производител на стомана Corus grup. Производството се осигурява от високотехнологична линия за профилиране на ламарина.

В областта на малкия и средния бизнес на територията на Плевен функционират около 6 000 фирми.
В Плевен работят търговско-сервизни комплекси на „МотоПфое”, „BиА Интеркар” ООД, „Киров” АД, автомобилен център на mall_pleven_center.jpgФолксваген и др.

”Технополис”, „ЕМ Дизайн”, „Била” и „Евромаркет Груп” убедително стъпиха в Плевен. В края на 2008 г. посрещна първите си клиенти нов МОЛ-център и „Макси център” в Плевен. Предстои откриване на най-големия МОЛ за Северна България разположен  на 25 000 кв м., в който освен търговски обекти и офиси се предвиждат и множество културно-развлекателни атракции, кинозали, изграждане на ледена пързалка и други съоръжения на стойност 40 мил. лв. от фирма „Аладин”. Като част от инвестиционната програма  на фирмата бе реконструиран  градски парк, в който заработи и първата библиотека под открито небе. Тенденцията е да се поставят библиотеки на открито и в други паркове и кътове за отдих в Плевен.

Построен бе нов Бизmetro2.jpgнес - център „Генимекс” в центъра на Плевен
Петнадесететажната сграда на бившия хотел „Плевен” бе преустроена в търговски и бизнес център „Мания тауър” със седем хиляди квадратни метра, предвидени за 60 бизнес офиса. На територията на Плевен функционират хипермаркети  от веригите „Практикер”, „Кауфланд”, „Мосю-Бриколаж”, „Метро”, „Пени Маркет”. Първият в Плевен магазин от веригата „Lidl” отвори врати през 2011. Очаква се да започне строителството и на втория магазин в града.

Открит бе първия в Северна България магазин на „bauMax”. Фирмата предлага над 40 000 продукта, разделени в 4 сектора – строителство, техника, интериор и градина, и е известна със социалните си ангажименти. Редица фирми, като „Фермер 2000” АД, „Мегатор” ЕАД, „Фарм Трейдинг” ЕООД, „Дикар консулт” ООД „Римекс1 –Холдинг” АД, „Агроним” ЕООД и др. вносители и дистрибутори на селскостопанска техника отвориха търговско-обслужващи комплекси на територията на Плевен.
 
© 2015 .::ОБЩИНА ПЛЕВЕН::.